Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie zoekt ... vindt nieuwe insectensoorten

  •  
02-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bugs.jpg
Met zo’n kleine 20.000 bekende soorten zijn de insecten de soortenrijkste groep in Nederland. Over enkele groepen is veel bekend, zoals dagvlinders, libellen, loopkevers en sprinkhanen. Veel andere groepen moeten het doen met minder belangstelling en daarover is dus nog veel meer te ontdekken.
Dit jaar zijn er al weer veel 'nieuwe' insectensoorten in Nederland ontdekt. Zo werd recent weer een nieuwe stofluis voor Nederland gevonden in een tuin in Wageningen. Specialisten verwachten dat er nog minstens drieduizend onontdekte insectensoorten in Nederland aanwezig zijn. Aanleiding om eens aandacht te besteden aan ‘nieuwe’ insecten in ons land.
Nieuwe soorten
Hoeveel we eigenlijk nog niet weten van onze insecten bleek al uit een zogenaamde ‘Alle Taxa Biodiversiteit Inventarisatie’ (oftwel ATBI) van het Naturalis-terrein in het stedelijk gebied van Leiden in 2008. Het begon als een ludieke actie: het zoeken naar zo veel mogelijk levende have in en rond een natuurhistorisch museum, dat toch vooral bekend staat vanwege de enorme collectie dode dieren. En groeide uit tot een verbazingwekkend succes.
Er werden maar liefst 1569 soorten gevonden, waarvan ongeveer tweederde insecten betrof. Onder deze insecten bevonden zich maar liefst dertien soorten die nooit eerder in Nederland aangetroffen waren, waaronder tien schildwespsoorten waarvan er één zelfs nieuw voor de wetenschap was. De drie andere nieuwe soorten voor Nederland waren een spartelkever, een fruitvlieg en een springstaart. Ook dit jaar zijn er al weer veel ‘nieuwe’ insectensoorten gemeld.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.