De eerste tekenen van lente zijn al te zien. De citroenvlinder is gesignaleerd, de eerste grutto’s zijn weer in het land. Het wachten is op de lepelaar, een bijzondere vogel die broedt in moerassige gebieden, rietkragen of dichte struik- of bosbegroeiing. Wie de eerste lepelaar in Nederland ziet, krijgt van Staatsbosbeheer een excursie in de Oostvaardersplassen aangeboden.
Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa, waarvan Nederland de meest noordelijke is. Andere kolonies van enige omvang zijn alleen te vinden in Zuid-Spanje en Oostenrijk. Lepelaars eten vooral driedoornige stekelbaarzen, maar ook kleine witvissen, grote waterinsekten en garnalen. Ze zoeken hun voedsel wadend door water dat niet dieper mag zijn dan 30 centimeter speuren ze met tastzintuigen aan hun snavel naar hun prooi.
De lepelaar staat op de Rode Lijst vanwege het geringe aantal broedparen, in combinatie met een beperkte verspreiding en een gebondenheid aan kwetsbaar broedbiotoop. Bovendien broedt het overgrote deel van de Westeuropese populatie in ons land, met name in de Oostvaardersplassen.
Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen vormt nationaal en internationaal een boegbeeld voor natuurontwikkeling. Het is het grootste aaneengesloten moerasgebied van Nederland met een zeer waardevolle flora en fauna. Uniek in de Oostvaardersplassen is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen door de mens. Het natuurgebied heeft een ecologisch systeem waar natuurlijke processen hun gang gaan. In de Oostvaardersplassen hebben bedreigde en zeldzame vogelsoorten een plek gevonden en het is voor veel trekvogels een belangrijke schakel in de trekroute.
Wie de eerste lepelaar in Nederland signaleert, het liefst met foto, krijgt van Staatsbosbeheer een gratis excursie voor vier personen in de Oostvaardersplassen. Mail naar de afdeling voorlichting (
persinfo@staatsbosbeheer.nl
) van Staatsbosbeheer en ontvang deze mooie prijs.