Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie wordt het 'Insect van het Jaar' van 2024?

  •    •  
18-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3149 keer bekeken
  •  

Voor de derde keer wordt de 'Insect van het Jaar-verkiezing' gehouden. Tot 28 februari kun je je favoriete insect nomineren én eventueel een prangende vraag over het insect indienen. De winnaar krijgt namelijk een onderzoekje cadeau. We zijn in Naturalis waar de winnaar van 2023 onderzocht wordt; de wc-motmug.

Verfrissende wc-motmug?

Van de wc-motmug -een klein donker mugje met ronde behaarde vleugels- wordt wel gezegd dat het diertje vieze geurtjes vermindert. De larfjes leven namelijk in viezigheid en eten daar bacteriën. Een afvoerputje of gootsteen mét wc-motmuggen zou daarom frisser zijn dan zonder.

foto Peter Koomen_wcmotmug_Clogmia_albipunctata CROP

Insect van 2023: de wc-motmug

© Peter Koomen

Maar dit was nooit echt onderzocht. Tot nu! Omdat de wc-motmug vorig jaar de 'Insect van het Jaar-verkiezing' won kreeg het een onderzoekje cadeau. Studenten Luuk Torn en Niels van Hof van de Universiteit Leiden hebben in Naturalis een experiment opgezet. Bezoekers kunnen aan twee bakken met viezigheid ruiken. In één van die bakken zitten wc-motmuglarven. Als bezoekers vinden dat die bak (zonder dat ze natuurlijk weten dat ze erin zitten) het minst sterk ruikt klopt het vermoeden.

Luuk Torn, Niels van Hof, Jan Wieringa, Aglaia Bouma

v.l.n.r. onderzoekers wc-motmug Luuk Torn & Niels van Hof en organisatoren Insect van het Jaar-verkiezing Jan Wieringa & Aglaia Bouma

© Gert Elbertsen

Nomineer je favoriete insect!

Heb je een favoriet insect en weet je een leuke vraag? Nomineer het insect dan vóór 28 februari op insectvanhetjaar.org en wie weet krijgt hij net als de wc-motmug een eigen onderzoekje cadeau!

De 'Insect van het Jaar-verkiezing' wordt sinds 2022 georganiseerd door Taxon Foundation in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.