Vroege Vogels

Wie maakt dat geluid in m'n schuur?

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
531 keer bekeken
  •  
schuurdeur
Toen Marijke de Boer haar schuurdeur opende hoorde ze een vreemd geluid. Vanuit de donkere ruimte klonk een hoog gesjirp. Zijn het vleermuizen? jonge vogels of toch wat anders?......

Van voedsel tot exoot

Het geluid komt van een bijzonder dier in Nederland. Het is namelijk een huiskrekel. Deze soort komt van nature voor in het warme Zuid-Azië. De soort is in Nederland terechtgekomen doordat hij in heel Nederland wordt ingevoerd als voedsel voor in gevangenschap gehouden dieren.
huiskrekel
De huiskrekel.

Warme & donkere plekjes

In Nederland komen deze alleseters veelal voor in de glastuinbouw. Maar ook in bakkerijen, restaurants, kantoorgebouwen en andere centraal verwarmde gebouwen. Hier houden ze zich vooral ‘s winters schuil, omdat ze afhankelijk zijn van warmte om te kunnen overleven. In warme zomermaanden verblijven ze ook buiten in hoge begroeiing en op vuilstortplaatsen.
Huiskrekels zijn voelen zich het meest op het gemak in het donker en houden zich dan ook schuil in naden en kieren. In combinatie met hun voorkeur voor warmte maakt dat de beestjes vaak zitten plekken als; ovens, koelkasten, geisers, boilers en doorvoeropeningen van warm waterleidingen. Waar de mannetjes hun vrolijk getjirp luidkeels laten schallen.
De donkere en warme schuur is van Marijke de Boer is dus een ideaal plekje voor de huiskrekel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Dries Touw
Dries Touw27 aug. 2017 - 14:04

Omstreeks 1950 hield ik thuis huiskrekels, die volop waren te vinden in de vuilnisbelt van Delft. Je hoorde ze daar om je heen. De door broei in het vuilnis geleverde warmte zal ze het leven mogelijk hebben gemaakt. Wat leuk om ze nu nog eens te horen!

Dries Touw
Dries Touw27 aug. 2017 - 14:00

omstreeks 1950 hield ik huiskrekels, die te vinden waren in de vuilnisbelt van Delft. Je hoorde ze om je heen. Het broeien van het vuil zal voor de nodige warmte hebben gezorgd. Wat leuk om ze nu weer eens te horen! Dries Touw

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.