Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie is er bang voor de boze wolf?

  •  
09-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
491 keer bekeken
  •  
Wolf

© Pixabay

De wolf is na jarenlange afwezigheid weer terug in Nederland! Het zijn schuwe dieren, ze leven verscholen in de bossen en mensen hoeven niet bang te zijn. Hoe goed ken jij de wolf al?

Dit moet je weten over de wolf:
  • Kop-romplengte: 80 -160 centimeter
  • Gewicht: max. 80 kilogram
  • Aantal dieren in roedel: max. 36

Functie in de natuur

Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zorgen ervoor dat prooidierpopulaties gezond blijven, door alleen de zwakke en oude dieren te pakken. Ook is er door hun aanwezigheid weer ruimte voor bepaalde plantensoorten om zich te ontwikkelen. Op plekken waar de wolf veel is, durven er namelijk minder reeën te komen, en daardoor wordt er minder aan de planten gevreten. 

Wolven in Nederland

Op het moment zijn er 11 of 12 wolven in Nederland en de aantallen nemen steeds meer toe. Jonge dieren gaan op zoek naar een eigen territorium en starten een eigen roedel. Soms gaat de populatiegroei minder snel dan verwacht, als bijvoorbeeld een wolf wordt doodgereden, zoals deze wolf die zwanger was van acht welpen (zie video)! Vermoedelijk is zij op de vlucht geslagen en rende de weg op omdat er mensen in haar leefgebied waren… Het is belangrijk dat we wolven met rust laten.

Met dank aan Nature Today!

Beeld: Landesjagerschaft Niedersachsen - Zoogdiervereniging - Erwin van Maanen - RUG en MRI PAS.

Podcast

Waarom spreekt de wolf zo tot de verbeelding? En waarom is  dit dier zo belangrijk voor de Nederlandse natuur? In aflevering #6 van de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’ ontvangen Auke-Florian Hiemstra en Anneke Naafs boswachter en wolvenonderzoeker Mirte Kruit, die feilloos het gehuil van wolven nadoet, en Dik van der Meulen, schrijver van het boek “De kinderen van de nacht - over wolven en mensen”, die ooit wel héél dicht bij een wolf is geweest.

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.