Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie de Venusovergang wil volgen moet opletten

  •  
04-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
venus_01.jpg
Woensdag 6 juni schuift Venus als een zwarte stip voor de zon langs tijdens zonsopkomst. Een unieke gebeurtenis, maar niet zonder gevaar voor de mensen die thuis even willen kijken. Mensen die de venusovergang zelf willen volgen, doen er goed aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Vooral het aanschaffen van een eclipsbril of speciaal folie is een must, aldus Martin van Ingen van sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.
De brilletjes zijn bij vrijwel alle volkssterrenwachten te koop en ook op internet te bestellen. ,,Verder moeten mensen zorgen dat ze een goed zichtpunt hebben naar het noordoosten, waar de zon opkomt. Het beste kan je vrij hoog gaan staan of uitkijken over een gebied met weinig bebouwing en begroeiing'', adviseerde Van Ingen. ,,Venus staat namelijk al voor de zon als die opkomt, dus je moet er vroeg bij zijn.''
,,Het beste is om vooraf al een keer te kijken naar de zonsopkomst op de uitverkoren locatie. Dan zie je of het echt ideaal is'', tipte Van Ingen. De zon komt die dag om 5.22 op. Om iets voor 7 uur 's ochtends is de venusovergang weer voorbij en is het wachten tot 2117, voordat de volgende passage van de planeet plaatsvindt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.