Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wie betaalt Klimaatakkoord

21 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_installatie_08.jpg
Het Klimaatakkoord leek er deze week al te komen, maar de politiek is er toch nog niet helemaal uit. De 7 partijen, coalitiepartners VVD, CDA, D66 en CU, aangevuld met Groen Links, PvdA en SP, zijn er bijna uit hoe we in 2050 de CO2  met 95 procent omlaag gaan brengen ten opzichte van 1990.  Voor 2030 is als streefdoel een reductie van 49% afgesproken. 
In Nederland wordt druk onderhandeld over de totstandkoming van een Klimaatakkoord. De afgelopen maanden is er aan verschillende 'overlegtafels' gesproken over de energietransitie en hoe we de CO2 uitstoot gaan terugbrengen. Maar op het laatste moment dreigt er toch nog een flinke kink in de kabel te komen. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, zit aan de tafel van het Klimaatberaad onder leiding van Ed Nijpels. Het Klimaatakkoord leek binnen handbereik te zijn. Toch is het deze week nog niet gelukt. Waar zit het op vast?

Klimaatwet

Daarnaast is er de verwachting dat we op korte termijn ook een Klimaatwet gaan krijgen. Hierin wordt de voorgestelde CO2 reductie wettelijk vastgelegd. Hoe dat precies gerealiseerd gaat worden, valt te lezen straks in het Klimaatakkoord.

Belasting

Een van de maatregelen waarover gesproken wordt is een verhoging van de belasting op aardgas en een verlaging van die op elektriciteit. Zo hopen de politieke partijen bedrijven en burgers sneller om te laten schakelen naar schone energie. Punt van discussie is nog wel hoe de lage inkomensgroepen ontzien gaan worden. Zij hebben minder middelen om dure warmtepompen of zonnepanelen aan te schaffen, of zijn als huurders afhankelijk van hun verhuurder.

Meer over:

klimaatakkoord

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar