Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

WHO: miljoenen sterven door luchtvervuiling

30 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
luchtvervuiling china beijing

© Bron: Kevin Dooley from Chander, AZ, USA (Beijing smog) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Wereldwijd overlijden jaarlijks 7 miljoen mensen voortijdig door luchtverontreiniging. Ongeveer 600.000 van hen zijn kinderen jonger dan vijftien jaar, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in Genève. Vooral mensen in armere landen worden getroffen.
"Luchtverontreiniging is een wereldwijde gezondheidscrisis", waarschuwt de WHO, die verwijst naar cijfers uit 2016. Ongeveer 93 procent van de kinderen ademt lucht in die een risico vormt voor hun gezondheid en ontwikkeling.
De WHO maakt een onderscheid tussen buitenluchtvervuiling en binnenluchtvervuiling. In de openlucht veroorzaken de verbranding van fossiele grondstoffen of afval, industriële uitlaatgassen, bosbranden en vulkaanuitbarstingen de vervuiling. Rook van kerosine, steenkool, organisch afval of hout dat gebruikt wordt om te koken of te verwarmen, verontreinigt in huis de lucht. Dit is vooral fataal voor kinderen die op jonge leeftijd veel tijd binnenshuis doorbrengen.
Van de kinderen onder de vijf jaar oud die in 2016 overleden, was longontsteking in 13 procent van de gevallen de doodsoorzaak, volgens de studie. Dat is meer dan aan diarree, ondervoeding of besmettelijke ziekten.
"Dit is het zoveelste onderzoek dat bevestigt hoe ontzettend schadelijk luchtvervuiling is'', zegt Anne Knol, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie. "De Nederlandse overheid moet echt veel stevigere maatregelen nemen om de luchtvervuiling snel, structureel en krachtig terug te dringen. Alleen zo wordt onze gezondheid beschermd.''
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.