Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Whale.FM moet door crowdsourcing meer inzicht geven in hoe orka's en grienden communiceren

  •  
23-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grienden.jpg
Nieuwsgierige ‘burgerwetenschappers’ wereldwijd kunnen vanaf nu helpen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop orka's en grienden communiceren. Scientific American lanceert hiervoor, samen met The Zooniverse, het project Whale.FM . Vanuit Nederland wordt dit project ondersteund door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.
Orka's en grienden
Op de website Whale.FM staan geluiden (roepen) van orka’s en grienden. Bezoekers aan de site die willen meehelpen krijgen een geluid te horen en zien op een wereldwijde zeekaart waar het is opgenomen. Tijdens het luisteren wordt in een zogenoemd spectrogram op het scherm de frequentie van de geluiden getoond. Vervolgens wordt gevraagd om naar een aantal geluiden uit de database te luisteren die mogelijk overeenkomen. Als de bezoeker aan de site vindt dat twee geluiden op elkaar lijken kan hij dat aangeven door op het spectogram te klikken. De resultaten worden dan opgeslagen.
De verzamelde gegevens van het project kunnen wetenschappers helpen het antwoord te vinden op vragen over de communicatie van walvissen. Biologen die onderzoek doen naar orka's, stellen bijvoorbeeld dat elke groep walvissen een eigen dialect heeft. Verwante groepen hebben een dialect dat daar veel op lijkt.
Akoestische en sonar-technologieën
TNO heeft veel ervaring in het ontwikkelen van akoestische en sonar-technologieën voor het detecteren van zeezoogdieren en andere bronnen (schepen, onderzeeërs, enz.) aan de hand van onderwatergeluid. TNO is betrokken bij onderzoek naar de impact van door de mens gegenereerd onderwatergeluid op zeezoogdieren en adviseert de overheid en industrie hoe zij de impact van onderwaterlawaai op marien leven kunnen verkleinen. "Wetenschappers krijgen enorme hoeveelheden gegevens en het wordt steeds moeilijker om deze door een klein aantal specialisten te laten analyseren. En dan hebben we het nog niet over de tijd die het kost” zegt Sander von Benda-Beckmann van TNO. “Dit is iets wat computers nog niet aankunnen. Met de hulp van een groot aantal vrijwilligers kunnen wij veel meer gegevens analyseren dan anders."
Scientific American
Burgerwetenschappers kunnen zich aanmelden voor Whale.FM met hun huidige gebruikersnaam en wachtwoord van Scientific American. Deelname aan het project is gratis en de deelnemers bepalen zelf hoeveel tijd zij eraan besteden.
Bron: Whale.fm
In de uitzending van 4 december begonnen wij met het geluid van een gewone griend, kortflipper griend en orka. Beluister deze uitzending
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.