Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetsvoorstel: Minder dieren doden

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ree11.jpg

© Fotograaf: MarcoM

De Tweede Kamer praat op 15 juni aanstaande over het wetsvoorstel Wet natuurbescherming. Daarin gaat het ook over de dieren die vrij in onze natuur leven. De Dierenbescherming roept de Kamer op om in de wet vast te leggen dat er actief gestreefd moet worden naar een vermindering van het aantal te doden dieren.
Overlastbestrijding
Er worden te veel dieren gedood in het kader van 'overlastbestrijding'. Voor de jacht zijn er ook alternatieven, zoals het verjagen van dieren die de landbouw schade berokkenen. Die alternatieven moeten worden gepromoot, zegt de dierenbescherming in de aanloop naar de nieuwe wet natuurbescherming.
Vertegenwoordiger dierenwelzijn
Volgens de Dierenbescherming moet "de hele voedselketen" en niet alleen de boeren, die directe schade ondervinden, meebetalen aan alternatieven voor het doden van dieren. Ook mag het niet meer zo zijn dat alleen landbouwers, jagers en natuurbeheerders zitting hebben in de commissies waar over beheersmaatregelen wordt besloten. De Dierenbescherming wil dat in de wet komt te staan dat ook een vertegenwoordiger voor dierenwelzijn opgenomen wordt in de organen waar over jacht of het anderszins doden van dieren wordt besloten.
Verwilderde huisdieren
De Dierenbescherming neemt het niet alleen op voor wilde dieren, maar ook voor verwilderde huisdieren. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat zwerfkatten worden afgeschoten. De staatssecretaris voor Economische Zaken kan hiervoor toestemming geven aan de provincies. De Dierenbescherming vindt dat aan deze praktijk een einde moet komen.
Bron: ANP en Dierenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.