Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetlands in Congo worden beschermd gebied

  •  
09-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
actueel_wetlands_1_15076.jpg
Wereld Natuur Fonds heeft samen met de Congolese overheid aan drie waterrijke gebieden de beschermde Ramsarstatus gegeven. Congo heeft nu in totaal tien beschermde wetlands met een oppervlakte van maar liefst 11,7 miljoen hectare.
Van levensbelang
De moerassen en meren zijn van levensbelang voor bedreigde diersoorten als nijlpaarden, olifanten, gorilla’s en chimpansees. Ook komen er honderden vissoorten voor die een belangrijke voedselbron voor de lokale bevolking zijn. Daarnaast zijn de waterrijke gebieden belangrijke pleisterplaatsen voor meer dan tweehonderd vogelsoorten.
Behalve de bescherming van de kwetsbare ecosystemen biedt de speciale status van de gebieden ook kansen voor de ontwikkeling van ecotoerisme.
Top
De aankondiging van Congo komt precies in de week dat in India de top over biodiversiteit COP-CBD is begonnen. Twee jaar geleden besloten de deelnemende regeringen om de wereldwijde achteruitgang van de natuur te stoppen. Eén van deze doelen is dat in 2020 minstens 17% van het land en 10% van de wereldzeeën beschermd gebied zijn. Congo laat met haar aanpak voor de Ramsargebieden zien hoe landen aan deze doelen kunnen voldoen.
Ramsar Conventie
De Ramsarconventie is een verdrag tussen lidstaten waarin afspraken staan over hetr beschermen van bijzondere wetlands. Het WNF, al vanaf het begin betrokken bij de Ramsarconventie, ziet het als een belangrijke taak om landen met bijzondere wetlands over te halen om het verdrag te tekenen. Ook helpt het WNF de overheden met het benoemen van nieuwe Ramsargebieden en het opstellen van goede beheersplannen voor die gebieden. Sinds op 2 februari 1971 in de Iraanse plaats Ramsar de internationale afspraken zijn gemaakt, zijn al 160 landen aangesloten.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.