Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers te ver doorgeschoten over mosselen

  •  
05-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
mosselen.jpg
De productie van het schadelijke lachgas door mosselen speelt geen enkele rol in het broeikaseffect of de aantasting van de ozonlaag. De hoeveelheid lachgas die mosselen met hun scheten produceren is verwaarloosbaar met de emissie van door mensen geproduceerde gassen en de uitstoot van broeikasgassen tijdens natuurlijke processen in zeedieren en zeebodems. Dit stelt de Stichting Wetenschappelijk Natuur- en Milieubeleid (SWNM) als reactie op het nieuws dat het gerenommeerde Max Planck-instituut in Dresden deze week naar buiten bracht.
Volgens onderzoek van Duitse en Deense wetenschappers van het instituut zijn zeedieren als mosselen en zeeslakken schadelijk voor het milieu omdat ze lachgas uitstoten dat de ozonlaag afbreekt. Hoe meer het water vervuild is met nitraat, hoe meer gas de dieren uitstorten, ontdekten de onderzoekers.
Volgens SWNM wordt het lachgas slechts in kleine hoeveelheden gevormd, als bijproduct bij de omzetting van nitraat in stikstof. ,,Dit is een algemeen bekend onderdeel van de natuurlijke stikstofcyclus. Lachgas ontstaat overal, maar vooral in wateren met veel nitraat zoals de Nederlands- Duits en Deense kustwateren. Dat mosselen hierbij een wezenlijke rol spelen is grote onzin," stelt adviseur van de stichting en oud-directeur van het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) dr. Paul Hagel.
Deze zogeheten denitrificatie vindt vooral plaats in organismen of bodemlagen, waar het zuurstofgehalte laag is. Als het nitraat op is halen bacteriën hun zuurstof uit sulfaten en ontstaat het naar rotte eieren stinkende zwavelwaterstof. Het proces vindt ook plaats in de darmen van mosselen. ,,Maar in het grotere geheel stelt dat natuurlijk helemaal niets voor. Dat snappen die Duitse en Deense onderzoekers natuurlijk ook wel, maar tegenwoordig is de koppeling aan een broeikaseffect een noodzakelijke voorwaarde voor het binnenhalen van meer onderzoeksgelden."
Volgens Hagel zijn de wetenschappers te ver doorgeschoten. Dat vindt ook voorzitter drs Meindert Hoefnagel van de SWNM. ,,Als je een natuurlijk proces en zeedieren als mosselen neerzet als milieubelastend, begeef je jezelf als wetenschapper op een hellend vlak. Het klinkt nu net alsof alle zeedieren verboden moeten worden. In plaats daarvan hadden ze netjes kunnen aangeven dat een bepaalde invloed op de ozonlaag of het broeikaseffect normaal is door elk levend organisme, of het nou zeedieren, planten of mensen zijn. Zorg voor een goed milieu moet niet doorslaan in alarmerende berichten van wetenschappers die overdrijven en zaken uit hun verband rukken," aldus Hoefnagel.
Bron: Stichting Wetenschappelijk Natuur- en Milieubeleid

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor