Vroege Vogels

Wetenschappers slaan alarm over plannen gasboringen Noordzee

  •    •  
15-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
olieplatform boorplatform

Boorplatform

© Pixabay

Begin deze maand maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) bekend dat de regering vergunningen wil verlenen voor nieuwe gasboringen in de Noordzee. Meer dan vierhonderd wetenschappers slaan alarm over dit plan in een open brief, die ze vandaag willen overhandigen aan staatssecretaris Vijlbrief en minister Jetten (Klimaat).

Hete aardappel

“Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen en dit staat haaks op de eigen klimaatambities van de Nederlandse regering”, aldus de ondertekenaars, waaronder veel universitaire docenten en hoogleraren in de klimaatwetenschap.

De brief is een gezamenlijk initiatief van Scientists for Future en Scientist Rebellion, twee groepen van betrokken wetenschappers. Woordvoerder Leo van Kampenhout zegt: “We bevinden ons momenteel op een splitsing: kiezen we voor het oude denken of het nieuwe? De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds merkbaarder toch blijft de Nederlandse regering de hete aardappel vooruitschuiven, net als bij de stikstofcrisis gebeurde.” En dat gebeurt dus ook met de gasboringen, aldus de wetenschappers.

Klimaatdoelstellingen

Nieuwe gasboringen zijn geen kortetermijnoplossing voor de huidige energiecrisis, legt Van Kampenhout uit. De vergunningen die nu worden uitgeleend zouden pas eind 2024 operationele projecten worden. Daarnaast hebben boorplatformen en pijpleidingen een verwachte levensduur van tenminste 25 jaar. Dat betekent “dat we ons nog voor zeer lange tijd afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Dit is funest voor de klimaatdoelstellingen”, aldus Van Kampenhout.

Het doel van de brief is om de regering te bewegen dergelijke vergunningen in te trekken of niet meer te verlenen. Het kabinet stelt echter dat investeren in nieuwe gasproductie een noodzakelijke stap is richting duurzame energievoorziening. De wetenschappers zijn het hier niet mee eens.

Waanzin

“Zo waarschuwt het meest recente IPCC-rapport dat de verwachte emissies tijdens de levensduur van de bestaande en geplande infrastructuur voor fossiele brandstoffen ons al boven de 1,5°C-doelstelling zullen brengen”, staat in de brief.

Het Internationaal Energie Agentschap vraagt te stoppen met nieuwe olie- en gasprojecten, en het VN Production Gap Report waarschuwt dat investeringen in nieuwe fossiele industrie lijnrecht tegenover de klimaatneutrale doelstellingen staan.

De wetenschappers eindigen de brief met de woorden van António Guterres, de secretaris-generaal van de VN: “het is morele en economische waanzin om heden ten dage nog te investeren in nieuwe offshore gas-infrastructuur.”

Bron: Scientists for Future

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.