Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers op muggenjacht

  •  
13-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
mug_02.jpg
Op korte termijn moet in Nederland veel meer onderzoek worden gedaan naar muggen en knutten. Vooral over die laatste kleine steekmugjes is vrijwel niets bekend, ook al staat vast dat in ons land in elk geval al meer dan honderd soorten voorkomen.
Zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit verwacht dat het aantal muggen en knutten flink zal toenemen. Dat komt door internationale handel, klimaatverandering en modern natuurbeheer, schrijft hij in een deze week verschenen rapport, dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV.
Aanleiding voor het rapport was de uitbraak van de dierziekte blauwtong, die wordt overgedragen door stekende knutten. Ook zijn de laatste tijd in kassen ziekteverwekkende tijgermuggen ontdekt. Die zijn meegereisd met de populaire sierplant lucky bamboo.
Tijgermuggen kunnen het West-Nijlvirus overbrengen, maar volgens Verdonschot zijn de beestjes er tot nu toe niet in geslaagd in de Hollandse buitenlucht te overleven. In België en Duitsland zijn al wel wat tijgermuggen buiten gezien.
Verdonschot stelt dat de klimaatverandering ervoor zal zorgen dat de aloude huissteekmug flink in aantal zal toenemen. Hij verwacht ook de komst van muggen die tropische ziekten bij zich dragen als dengue, phlebo en ockelbo. Mensen krijgen hiervan een ernstige soort griep, die voor zwakkeren dodelijk kan zijn. De malariamug is in Nederland succesvol uitgeroeid. Knutten brengen voor zover bekend alleen dierziekten over.
De ecoloog raadt de overheid ook aan om bij herinrichting van natuurgebieden rekening te houden met muggen. Zogenoemde natte natuur trekt grote wolken muggen aan, als er geen tegenmaatregelen worden genomen. Ook is het raadzaam de oorzaak van recente plaatselijke muggenoverlast te achterhalen.
Burgers kunnen volgens Verdonschot het beste simpele voorzorgsmaatregelen nemen. Hij raadt aan te slapen onder een klamboe, horren in de ramen te zetten en de dakgoten schoon te houden, zodat de steekbeesten zich niet in een laagje water kunnen wentelen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor