Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers ontdekken het 'geheim van de schildpad'

  •  
17-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_83427.jpg

© Schildpad

Geen enkel dier heeft zo'n vreemd ding op zijn rug als de schildpad. Hoe komt het beest aan zijn huis? Als embryo haalt het een vreemde truc uit, ontdekten Japanse embryologen.
Een enorm hoofd, kleine armpjes en een lange wervelkolom. Je zou het niet zeggen, maar schildpadden, kippen, muizen en mensen lijken als piepjong embryo bijzonder veel op elkaar. Daarna slaat hun ontwikkeling verschillende paden in en dus zien we er - eenmaal uit het ei gekropen of uit de baarmoeder geperst - toch allemaal anders uit.
Het meest opvallende verschil is misschien wel het harde pantser van de schildpad. Geen enkel ander dier heeft zo’n bizar omhulsel. Nog zoiets raars: de schildpad heeft schouderbladen die onder de ribbenpartij liggen. De meeste organismen, ook de mens, hebben schouderbladen die juist bovenop de ribbenkast liggen.
Meer informatie: Noordelicht (VPRO)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.