Wetenschappers laten krokodillen los
• 29-07-2009
• leestijd 2 minuten
Vijftig jonge, gekweekte krokodillen worden dinsdag in Palawan op de Filippijnen in kratten geladen. Ze worden vervoerd naar het Northern Sierra Madre National Park op het noordelijke Filippijnse eiland Luzon. Onderzoekers van de Universiteit Leiden (UL) hopen dat de Filippijnse krokodillenpopulatie sneller gaat groeien door het uitzetten van de jonge dieren.
De universiteit is al sinds 1999 samen met het ministerie van Milieu van de Filippijnen bezig om de Filippijnse krokodil te beschermen. Het dier behoort tot de meest bedreigde soorten ter wereld. Naar schatting leven er nog minder dan honderd in het wild. Beschermingsmaatregelen blijken wel effectief, maar de soort herstelt zich zeer langzaam.
De jonge, in gevangenschap opgekweekte krokodillen gaan een nieuw volk vormen, zo hopen de wetenschappers. De dieren vliegen woensdag van Palawan naar Manila. Donderdag reizen zij per helikopter naar het nationale park, waar ze vrijdag worden losgelaten in het Dicatianmeer.
De Filippijnse krokodil is een relatief kleine soort. Mannetjes worden maximaal 3,5 meter lang. Wetenschappers dachten dat het dier al was uitgestorven, totdat in 1999 een kleine populatie werd ontdekt. Op het dier wordt veel gejaagd, omdat vissers de soort vaak verwarren met de veel gevaarlijkere en grotere zeekrokodil, die voor de kust van de Filippijnen leeft.
Het Northern Sierra Madre Natural Park is mede door Nederlandse ontwikkelingshulp tot stand gekomen. Het is nu het belangrijkste beschermde gebied van de Filippijnen, waar nog meer ernstig bedreigde diersoorten een goed heenkomen hebben gevonden. De door Leidse wetenschappers gekweekte jonge krokodillen hebben een zendertje bij zich, waarmee ze de komende maanden kunnen worden gevolgd. Met de omliggende dorpsgemeenschappen zijn afspraken gemaakt over de herintroductie in het meer, aldus de Universiteit Leiden.
Bron: ANP