Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers azen op geheim hommels

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hommel_11.jpg
Met speciale hogesnelheidscamera's en een windtunnel proberen Amerikaanse wetenschappers een van de geheimen van de insectenwereld te ontrafelen: hoe slagen hommels er toch in om recht te blijven vliegen tijdens stormen? De onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan het ontwerp van weerbestendige kleine vliegtuigjes, berichtte de BBC donderdag.
Zonder moeite
De hommels blijken te presteren wat door mensen gebouwde 'microluchtvaartuigen' al jaren niet lukt. Terwijl de insecten zonder moeite naar eten zoeken tijdens slecht weer, worstelen op afstand bestuurbare mini-toestellen al met een beetje wind.
Rollen
Het filmen van hommels in de windtunnel moet op termijn het geheim van hun stormnavigatie opleveren. De eerste resultaten zijn bemoedigend: zo blijken de insecten onder zware weersomstandigheden vaker naar de zijkant geduwd te worden, dan naar boven of beneden. ,,De bijen rolden aanzienlijk om van koers te veranderen en te compenseren voor de wind'', aldus dokter Sridhar Ravi van universiteit Harvard.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.