Vroege Vogels

Wetenschappers: 4,6 km/uur is ideale loopsnelheid

  •  
27-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_108514.jpg
Om op z'n zuinigst te lopen, moet je een kruissnelheid van rond de 4,6 km/uur aanhouden. Leuvense onderzoekers becijferden in het European Journal of Physiology dat je dan energetisch het goedkoopst uit bent, zowel beladen als onbeladen. Duurlopers doen er bij die snelheid wijs aan om hooguit een kwart van hun eigen lichaamsgewicht mee te dragen.
De Belgische onderzoekers zijn ook in Nepal gaan kijken. Sommige Nepalezen torsen zelfs hun eigen gewicht plus nog een kwart daarvan. Met apparatuur werd hun energieverbruik gemeten. De onderzoekers stonden versteld. Voor vrachtjes tot een vijfde van hun gewicht hoeven de dragers zelfs geen hap zuurstof extra mee te nemen: die gaan geheel gratis mee. Bij grotere lasten volstonden minimale investeringen extra.
Daarbij hebben ze één devies: loop lang en langzaam. En rust erg vaak. Toch blijft het een raadsel of de dragers op de een of andere manier minder spierkracht gebruiken of hun hele lichaam efficiënter weten in te zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.