Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschapper vindt spoor naar broers en zussen zon

  •  
16-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zon_27.jpg
De zon is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan in een groep van enkele duizenden sterren. Dat blijkt uit onderzoek van Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam.
De sterren bevonden zich in een verzameling met een diameter van minder dan twintig lichtjaren, helemaal aan de andere kant van de Melkweg. Dat is ongeveer 44.000 lichtjaren van de plek waar de aardbewoners leven. In de loop der jaren heeft de zon ongeveer 27 keer om de Melkweg gedraaid, voordat hij zijn huidige locatie op ongeveer 28.000 lichtjaren van die sterrenmassa vond. De sterren die samen met de zon zijn gevormd, bleven tijdens die reis vrij dicht in de buurt.
Uit de analyse van Portegies Zwart blijkt dat er nog ongeveer veertig binnen een afstand van een paar honderd lichtjaren van de zon staan en nog steeds 'meereizen'. Sterrenkundigen kunnen die sterren met toekomstige programma's waarnemen. Zo wordt in 2011 de Gaia-satelliet gelanceerd, die een miljard sterren van de Melkweg in kaart moet brengen.
Portegies Zwart, wiens bevindingen binnenkort in The Astrophysical Journal worden gepubliceerd, noemt het ,,een enorme verrassing'', dat zoveel sterren die met de zon zijn ontstaan, in de buurt daarvan zijn gebleven. De ontdekking van een broer of zus zou volgens hem een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de zon zijn.
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.