Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschap duikt dieper in ontstaan van maan

  •  
10-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ooievaar in de maan

© Fotograaf: RuurdJellevdLeij

Hoe de aarde eigenlijk aan de maan komt, is een vraag die wetenschappers nog niet hebben kunnen beantwoorden. Het scenario dat de meeste opgang doet, is dat één enorme asteroïde-inslag in de nog jonge aarde voor een afscheiding heeft gezorgd. Astronomen proberen nu een andere mogelijkheid uit: brokstukken van tientallen kleinere inslagen hebben geleid tot de vorming van de maan.

Computermodel

Om die these te bewijzen, is een computermodel ontworpen, zo schrijft het Britse vakblad Nature Geoscience . Onderzoekers hebben een hele reeks asteroïde-inslagen op de jonge planeet aarde, die 4,57 miljoen jaar geleden ontstond, gesimuleerd. Destijds kwamen dergelijke inslagen frequent voor.
De berekeningen laten tot dusverre zien dat de enorme hoeveelheid puinwolken van die inslagen rond de aarde ringen vormden, die later kleine manen vormden. Op hun beurt hebben die kleintjes zich aaneengesloten tot die ene grote maan die we nu dagelijks aan de hemel kunnen waarnemen.
Bron: ANP

Meer over:

#maan, ontstaan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.