NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wet maakt productie biogas uit poep en plas nu onmogelijk

23 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
toilet_wc_pixabay

© Pixabay

De waterschappen willen een serieuze rol gaan spelen op de energiemarkt. “Met onze poep en plas kunnen ze zo'n 300.000 mensen voorzien van biogas. Maar zolang de wet niet is aangepast, is dat niet mogelijk”, zegt Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen op BNR.

Op dit moment mogen waterschappen niet meer biogas produceren dan ze zelf gebruiken. Ze wekken biogas op bij hun afvalwaterzuiveringen. Het slib dat na de zuivering overblijft, kan worden omgezet in biogas. Van der Sande: "Al in 2025 kunnen we dat gas voor honderdduizenden mensen beschikbaar maken, maar dan is wel een wetswijziging nodig. Daar wordt aan gewerkt, maar dat gaat heel langzaam."

In het klimaatakkoord is afgesproken dat waterschappen meer ruimte krijgen om duurzame energie te produceren. Daardoor kunnen ze in de toekomst netto-energieproducent zijn, maar deze wijziging is nog niet in de wet verankerd.

Bron: Waterschappen

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.