Nieuwe sprinkhaansoort in België
• 12-09-2011
• leestijd 1 minuten
Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels en planten zich almaar beter in België handhaven. Elk jaar komen er een aantal nieuwe 'warmtemigranten' bij. De laatste, nieuwe aanwinst is een sprinkhaansoort: de grote spitskop.
Spitskop
Op 3 september 2011 hoorde waarnemer David 'Billy' Herman een, volgens hem, schril, elektrisch gezoem in een ruige berm nabij Lamorteau (Luxemburg). Een zoektocht met zaklamp leidde naar de bron van dit geluid: een grote, slanke, lichtgroene sabelsprinkhaan met een ‘spitskop’. De waarnemer kon deze sprinkhaan meteen determineren als een 'grote spitskop' (Ruspola nitidula). Dit is, volgens Natuurpunt, pas de tweede keer dat deze soort in België wordt waargenomen. De eerste melding dateert van 2009 toen er een exemplaar werd gespot in de Viroinvallei.
Rivieroevers
De grote spitskop is, volgens Natuurpunt, voornamelijk een Centraal- en Zuid-Europese soort. Ook in Duitsland zijn enkele populaties bekend. Grote spitskoppen houden zich vooral op langsheen rivieroevers en vochtige, hoge, grazige vegetaties. Het is een soort die tot 6cm lang wordt. In België werden tot nog toe 51 soorten sprinkhanen en krekels geregistreerd. De grote spitskop brengt de teller nu op 52. De desbetreffende sprinkhaan kan nog tot in oktober worden aangetroffen.