Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Samenwonen met wespen

  •  
18-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
wespen

© Foto: macrodaan

Wespen zijn níet eng. Sterker nog: ze zijn nuttig, want vangen hinderlijke vliegen en muggen weg. Maar Sjoert Fleurke gaat nog een flinke stap verder in zijn waardering voor wespen: hij houdt diverse wespenvolken bij en zelfs ín zijn huis, als hobby.

Nest in een terrarium

Het meest bijzondere wespennest houdt Sjoert op zijn zolder; weliswaar in een grote plexiglazen bak, maar toch. De foto hierboven toont een detail van het nest. "Aan de kleur van het papier kun je de soort herkennen", vertelt Sjoert. "Grijs papier laat zien dat het een nest van de Duitse wesp is." De wespen kunnen via een stelsel van plastic buizen ongestoord in en uit het huis vliegen.
nestdetail Duitse wesp

Hoornaars

Sjoert haalt nesten bij mensen op die er hinder van ondervinden. Zelfs een nest van de Europese hoornaar heeft hij naar een bosje vlak achter zijn huis verplaatst. Hoornaars zijn indrukwekkend grote wespen. "Maar net als andere wespen doen ze helemaal niets, zolang je hun nest niet verstoort", benadrukt Sjoert. 
hoornaarnest

Limonadewespen

Het slechte imago van de wesp is vooral aangeleerd, denkt @wespenvriend Sjoert, die zelf vreemd genoeg bang zegt te zijn voor spinnen! "Mensen vinden wespen hinderlijk omdat ze in de nazomer op je limonade en andere zoetigheid afkomen. Dat is omdat wespen in het voortplantingsseizoen vlees, zoals vliegen en muggen, naar hun larven brengen. Die larven belonen de werksters met een beetje zoetigheid. Als het larvenseizoen voorbij is, hebben de werksters nog steeds behoefte aan zoet. Dat halen ze dan niet bij de larven, maar op jouw terras."
wespenvriend

Meer over:

wesp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.