Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Werkzaamheden lokken meeuwen

  •  
02-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
P1060243.jpg
Vanaf 1 oktober 2013 vinden op het strand van Katwijk aan Zee zandsuppletiewerkzaamheden plaats, waarbij de zeereep verbreed en op sommige plekken opgehoogd wordt. Hierdoor zal het strand in westelijke richting opschuiven. Doordat er voor de kust zand wordt opgespoten, komen veel garnaaltjes en kreeftjes beschikbaar die met het zand mee omhoog komen. Dit trekt grote aantallen meeuwen aan die wel trek hebben in een feestmaal. De meeuwen creëren op hun beurt weer een paradijs voor vogelaars en in het bijzonder voor meeuwenliefhebbers. Veel mensen komen dan ook een kijkje nemen om bijzondere soorten te zoeken, ringen af te lezen of gewoon te genieten van het gezicht van duizenden meeuwen.
Deense schepen
Het strand tussen de zuidelijke reddingspost en het uitwateringskanaal is afgesloten. Vanaf de boulevard is er goed zicht op de werkzaamheden, die worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Er zijn daarbij zandzuigers voor de kust komen te liggen die speciaal hiervoor vanuit Denemarken zijn overgekomen. Deze schepen spuiten regelmatig zand het strand op, waarna de meeuwen massaal samenkomen en gulzig toehappen. Op 1 april 2014 is het Katwijkse strand weer open voor recreatie, wel lopen de werkzaamheden dan nog door. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2014 afgerond.
Kustversterking
Het opspuiten van het zand is nodig voor de kustversterking van Katwijk. Het Zuid-Hollandse vissersdorp is één van de zwakke schakels in onze kustverdediging. De afgelopen jaren vonden dergelijke werkzaamheden al plaats in Noordwijk, Scheveningen en op Texel. Ook hier kwamen destijds ontzettend veel meeuwen op af.
Zie dit artikel voor enkele foto's van de situatie
Op de website van Kustwerk Katwijk staan beelden van twee webcams om de werkzaamheden te volgen
Omroep West maakte een filmpje over de meeuwen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.