NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wereldwijde visvangst onderschat

29 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
09b179add3.jpg

© Fotograaf: SilviaWaajen

De hoeveelheid vis die wereldwijd uit de oceanen en zeeën wordt gehaald, is flink onderschat. Er zou ruim 30 procent meer vis gevangen worden dan tot nu toe wordt gedacht. Volgens de FAO-statistieken werd er in 1996 ongeveer 86 miljoen ton vis gevangen, terwijl de wereldwijde visserijsector het over 130 miljoen ton per jaar heeft. Waarom die tientallen miljoen vissen in de officiële statistieken ontbreken, werd door Canadese wetenschappers gedurende tien jaar onderzocht.
Oorzaken
Eén van de oorzaken van het verschil in cijfers is de onderschatting van de artisanale visvangst, de illegale visvangst en het teruggooien van vis in het water. Tot nog toe werden vooral de vangsten van industriële vissers bijgehouden. 
De twee onderzoekers van de University of British Columbia in Vancouver konden aantonen dat de voorraden van bepaalde vissoorten sneller daalden dan de experts bij de FAO (de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) berekend hadden. 
30 procent meer
Volgens het onderzoek dat in het wetenschappelijk blad Nature is gepubliceerd, bedroeg de jaarvangst voor 2010 109 miljoen ton in plaats van de 77 miljoen die in de statistieken van de FAO geregisseerd staan. Dat is dus 30 procent meer visvangst wereldwijd. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 200 landen.
‘De daling van het visbestand in de afgelopen decennia is dan ook veel aanzienlijker dan tot nog toe werd aangenomen. Ze bedraagt 20 miljoen in plaats van 10 miljoen ton’, menen de onderzoekers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.