Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldwijde bezorgdheid over klimaat

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Earth_Eastern_Hemisphere.jpg
Klimaatverandering wordt wereldwijd als een serieus probleem gezien. Dit blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse Pew Research Center. Meer dan driekwart van de bevolking in 40 onderzochte landen vindt dat hun regering de uitstoot van broeikasgassen moet aanpakken. Maar het blijkt ook dat de regionale verschillen groot zijn. 
Maatregelen
Gezamenlijk zijn Amerikanen en Chinezen verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de broeikasgassen. Maar de bewoners van deze landen maken zich veel minder zorgen dan de bevolkingen van Latijns-Amerika en Afrika. Binnen de Verenigde Staten en China is toch de meerderheid voor het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
Verantwoordelijkheid 
De meeste mensen vinden dat geïndustrialiseerde landen grotere verantwoordelijkheid hebben bij de oplossing dan ontwikkelingslanden. Slechts 22 procent verwacht dat technologische middelen volstaan. En de meeste mensen beseffen dat klimaatbeleid gevolgen heeft voor hun leefwijze. 
Nu al schade
Droogte en watertekort worden gezien als het grootste probleem, vooral op het zuidelijk halfrond. De meerderheid van de ondervraagden denkt dat opwarming van de aarde nu al schade veroorzaakt, of dat heel binnenkort zal doen.
Extreem weer
Angst voor extreem weer, zoals overstromingen en zware stormen, is er vooral in Azië. In het Midden-Oosten is de angst voor lange periodes van extreme hitte het grootst. En zeespiegelstijging wordt alleen in de VS en Europa als serieuze dreiging gezien.
Bron: nrc.next
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.