Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldwijd veroorzaakt de rijkste 10% de helft van de CO2-uitstoot

20-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
living-room-7813540_1280

Terwijl de wereld geconfronteerd wordt met opeenvolgende klimaatrecords en klimaatrampen, blijft de CO2-uitstoot van de rijksten van deze wereld onverminderd hoog. In het huidige tempo is het mondiale koolstofbudget in 2028 op. Deze ongelimiteerde uitstoot van de rijksten is een ernstige bedreiging om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Dit blijkt vandaag uit het nieuwe Oxfam-klimaatrapport. Over 10 dagen begint de volgende VN-klimaattop in Dubai.

Klimaat en ongelijkheid

De Nederlandse overheid moet er veel meer rekening mee houden dat klimaat en ongelijkheid "onlosmakelijk" aan elkaar verbonden zijn, vindt onderzoeker Jacqueline Persson van Oxfam Novib. De ontwikkelingsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de verantwoordelijkheid van rijke landen voor de uitstoot van broeikasgassen en is kritisch op de ongelijkheid die te zien i

Het rapport toont de grote kloof tussen de CO2-voetafdruk van de rijksten der aarde en de CO2-uitstoot van de rest van de wereldbevolking. Een aantal punten:

  • De rijkste 1 procent, 77 miljoen mensen, was in 2019 verantwoordelijk voor 16 procent van de mondiale consumptie-uitstoot – meer dan alle uitstoot van auto's en wegvervoer. En evenveel als de 66% armsten, 5 miljard mensen, van de wereld.
  • De rijkste 10 procent van de wereldbevolking was verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Nederland is een rijk land

“Het Oxfam rapport laat zien dat de klimaatcrisis onderdeel is van een groter probleem, die van de extreme ongelijkheid. De CO2-uitstoot van de rijkste 10 procent, waartoe het merendeel van de Nederlanders behoren, is de belangrijkste oorzaak van deze crisis. En daar ligt ook de grootste verantwoordelijkheid om het aan te pakken,’ zo stelt Oxfam Novib klimaatexpert Jacqueline Persson

  • Twee van de drie Nederlanders behoren tot de rijkste 10% wereldwijd.
  • Zij hebben een CO2-uitstoot die negen keer te hoog is om de opwarming wereldwijd te beperken tot 1,5 graad Celsius.
  • In de komende 7 jaar moeten zij hun uitstoot met 88% terugbrengen om binnen 1,5 graad Celsius opwarming te blijven.

"Als wij, als rijk land, doorgaan met consumeren zoals we nu doen, betekent dat dat armere mensen dat niet meer kunnen doen", zegt Persson. "Daarmee ontzeg je hun het potentieel om zich te ontwikkelen." Eerdere onderzoeken laten zien dat de wereldwijde uitstoot met ongeveer 43 procent gedaald moet zijn in 2030 om de temperatuurstijging met 1,5 graden te beperken. Oxfam heeft uitgerekend dat iedere wereldburger dan nog 2,8 ton CO2 mag uitstoten, om de totale uitstoot eerlijk te verdelen. "En écht eerlijk is die berekening niet. Rijke landen stoten al sinds de industrialisatie enorme hoeveelheden CO2 uit. Die historische uitstoot is in onze berekening niet eens meegenomen."

Verminder de consumptie

Persson vindt dus dat de Nederlandse beleidsmakers het "eerlijke verhaal" moeten vertellen. "We hebben telkens van premier Rutte gehoord hoe alles wel leuk en gezellig moet blijven", vervolgt ze. "We zeggen als Oxfam Novib ook niet: leef als een holbewoner. Maar het verminderen van onze consumptie is wel een essentieel deel van de oplossing."

Ze noemt ook andere oplossingen. Zo zou de Nederlandse overheid wetten moeten maken die bedrijven dwingen hun uitstoot terug te dringen. "En dat houdt dus ook in dat Schiphol moet krimpen", zegt Persson. Daarnaast moet meer geïnvesteerd worden in schonere alternatieven, zoals het openbaar vervoer. Bovendien moeten bedrijven producten maken die minder snel kapot gaan en te repareren zijn, vindt de onderzoeker.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.