Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldwijd record uitstoot door energieverbruik in 2023

  •    •  
20-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
energie_pixabay

© Pixabay

De uitstoot van broeikasgassen door energieverbruik in de wereld is vorig jaar naar een record gestegen, ondanks dat er veel meer energie werd geproduceerd door duurzame bronnen. Dat meldt het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Energy Institute. Ook het wereldwijde energiegebruik steeg naar een nieuw hoogtepunt, aldus de onderzoekers.

Volgens het Statistical Review of World Energy steeg de uitstoot vorig jaar met 2 procent tot meer dan 40 gigaton aan CO2. Daarmee werd voor het eerst die grens overschreden. Het energieverbruik ging eveneens met 2 procent omhoog, tot 620 exajoules. Volgens zakenkrant Financial Times is 1 exajoule gelijk aan de opwekking van energie uit ongeveer 170 miljoen vaten olie. Van dat totale energieverbruik kwam 81,5 procent uit fossiele bronnen.

Verschillende trends rondom energieverbruik wereldwijd

De onderzoekers stellen dat meer fossiele energie werd verbruikt in India, met een plus van 8 procent. Het land verbruikte voor het eerst meer steenkool voor stroomopwekking dan Noord-Amerika en Europa samen. Om aan de stijgende energievraag te voldoen worden in India meer nieuwe steenkolencentrales gebruikt.

In China nam het gebruik van fossiele brandstoffen met 6 procent toe. Dat land is goed voor ongeveer 30 procent van het wereldwijde energiegebruik. In China worden ook veel meer bronnen van duurzame energie ingezet. Volgens de onderzoekers nam China vorig jaar 63 procent van alle nieuw geïnstalleerde capaciteit voor wind- en zonne-energie voor zijn rekening.

De productie van energie uit duurzame bronnen (exclusief waterkracht) steeg met 13 procent tot een nieuw record. In Europa zakte het gebruik van fossiele bronnen voor het eerst tot onder de 70 procent van het totaal. Dat komt bijvoorbeeld omdat steenkolencentrales worden uitgezet. In de Verenigde Staten was fossiele energie goed voor circa 80 procent van het totale verbruik.

Opkomende economieën tonen groeiende trend fossiele energieverbruik

De onderzoekers zeggen dat fossiel verbruik in ontwikkelde economieën over een piek lijkt te zijn, maar dat in minder ontwikkelde landen in het zuidelijke deel van de wereld meer gebruik wordt gemaakt van fossiele bronnen om de economische groei te ondersteunen en levenskwaliteit te verbeteren.

Het Statistical Review of World Energy werd sinds de jaren vijftig samengesteld door het Britse olieconcern BP. Sinds vorig jaar wordt het rapport gemaakt door het Energy Institute, waaraan ook kenners van de energiesector verbonden zijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.