Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldrecord vogels kijken

  •  
12-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8955_Arjan-Dwarshuis-010.png

© Arjan Dwarshuis (Foto: Vogelbescherming)

Arjan Dwarshuis gaat in 2016 op reis om het wereldrecord vogels kijken te verbeteren. Zijn doel is om in één jaar 6.000 verschillende soorten te zien. Zo haalt hij fondsen op voor vogelbeschermingsprojecten. Dit meldt de Vogelbescherming.
Big Year
2016 wordt het 'Big Year' van Arjan Dwarshuis (29 jaar, bekend van het tv-programma 'In de ban van de Condor'). Hij is de eerste Nederlander ooit die een jaar lang op reis gaat om het wereldrecord vogels kijken te verbreken. Op die manier wil hij aandacht vragen voor bedreigde vogelsoorten en werft hij geld voor het Preventing Extinctions Programme van BirdLife, de internationale koepel waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van is. 
Reis langs 35 landen
Op 1 januari begint Dwarshuis in Nederland met een aantal soorten die hij in andere landen niet meer kan zien, zoals kleine rietgans, roodhalsgans, grote zee-eend en nonnetje. Vervolgens bezoekt hij 35 verschillende landen, te beginnen bij Sri Lanka - waar hij hoopt op de spectaculaire Sri Lankan blue magpie, dan India (cheerfazant), Thailand (coral-billed ground-cuckoo), Indonesië (Bornean bristlehead) en daarna onder andere Australië, Nieuw Zeeland, Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Zijn doel: 6000 verschillende vogels zien. 
Twitchen
Jaren achtereen liet Dwarshuis alles uit zijn handen vallen op het moment dat hij hoorde dat er een bijzondere soort gesignaleerd was. Waar ook in Nederland, Dwarshuis stapte ervoor in zijn auto; het zogenoemde 'twitchen'. Van kinds af aan reisde hij met zijn ouders naar exotische oorden voor de vogels. 'Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste verrekijker. In totaal heb ik nu 4144 soorten gezien. Tijdens mijn Big Year start de teller opnieuw.'
Natuur bruut-hard verloren
Aantallen zijn belangrijk voor hem. Toch is het vogelen voor Dwarshuis méér dan het afvinken van vogelnamen. 'Ik vind alle facetten aan het vogels kijken interessant: herkenning, taxonomie, evolutie, gedrag, bescherming. Het achterliggende doel van mijn wereldrecordpoging is om zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe fascinerend de natuur is en dat het belangrijk is die te behouden. Je kunt er niet omheen dat de natuur op veel plekken in de wereld bruut-hard verloren gaat. Ik zie er tegenop te aanschouwen hoe de bosbranden Borneo hebben aangetast, en de houtkap in Peru...'
Aandacht vragen
Een recordpoging is een uitstekende manier om aandacht voor dat soort problemen te vragen, volgens Dwarshuis. 'Ik zat als tafelgast bij Humberto Tan, en ik krijg tijdens mijn reis een column in Roots, ik schrijf dagelijks een blog op Swarovski optik en Vogelinformatiecentrum Texel. Het gaat me uiteindelijk om de bescherming van vogels, om daar aandacht voor te vragen en geld voor op te halen.' 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.