Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Primeur: Utrecht krijgt ‘buurtbatterij’ in de vorm van oplaadbare deelauto’s

theme-icon
Duurzaam leven
  •  
26-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Utrecht

Utrecht

© Pixabay

De stad Utrecht heeft een wereldprimeur met 300 deelauto's die stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. De auto's gaan fungeren als een soort van 'buurtbatterij" dankzij een samenwerking van onder meer We Drive Solar en MyWheels. Dat meldt het AD.

Ontladen aan het net

De 300 deelauto's kunnen niet alleen opladen, maar ook ontladen. En daarmee op elk gewenst moment het elektriciteitsnet van stroom voorzien. De auto's functioneren hiermee tevens als energieopslag voor de buurt. De initiatiefnemers willen het project de komende jaren flink uitbreiden en ook op andere plekken in Nederland vestigen.

Stroom uit zonne- en windenergie

De benodigde stroom in het systeem komt uit zonne- en windenergie. De elektriciteit kan worden terug geleverd aan het net op momenten dat er meer vraag is naar stroom. Deelauto's als rijdende buurtbatterijen kunnen een oplossing bieden als het bestaande stroomnet de vraag niet aankan: een probleem dat steeds vaker voorkomt.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

buurtbatterij, utrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.