Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldprimeur: Tiny Sea Forest

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
grevelingen

Klein landschapje van onderwater Grevelingen

© Fotograaf IngritRaven

Vrijdag 15 oktober wordt in de Grevelingen de eerste Tiny Sea Forest ter wereld geopend, een onderwaterbos met zeegras, schelpdieren, boomstammen en andere structuren, bedoeld om de onderwaternatuur een handje te helpen. De opening wordt gedaan door schoolkinderen, die het als buitenleslokaal kunnen gaan gebruiken.

IVN Natuureducatie

Tiny Forests bestaan al langer, maar dan op het land: dichtbegroeide, inheemse bosjes ter grootte van een tennisbaan. Kinderen leren in dit ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur: vlinders, vogels, kleine zoogdieren en bijen, die hier een prettig verblijf vinden. Tiny Forest is een initiatief van IVN Natuureducatie, en ook de Tiny Sea Forest komt uit hun koker.

Dynamiek

Maar ook Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zijn er bij betrokken. Een studententeam van Hogeschool Zeeland heeft onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta ziet het vooral als een middel om meer dynamiek in de Grevelingen te krijgen. Die is voor een groot deel verdwenen door de aanleg van de Deltawerken. Om die reden wordt er al langere tijd geëxperimenteerd met het aanplanten van Groot zeegras. Zeegras is belangrijk als kraamkamer en voedsel voor vissen, zeeduizendpoten en krabben.

tinyseaforest

Buitenles

Daphne Teeling, regiodirecteur IVN Natuureducatie onthult aan het begin van de dag het informatiebord en leerlingen zetten een gebiedseigen soort uit en leggen de eerste hand aan het onderwaterbos. Na de symbolische opening volgen de leerlingen een buitenlesprogramma waarin ze kennismaken met de onderwaternatuur. 

Meer over:

tiny sea forest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.