Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldprimeur: duizenden vaten kernafval uit zoutmijn opgraven

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
borssele_twee_afval-n.jpg
De Duitse overheid heeft een vergunning afgegeven voor het opgraven van 126.300 vaten radioactief afval uit de zoutkoepel te Asse in de deelstaat Nedersaksen. Dit is een primeur. Het terughalen van vaten met kernafval is nog nergens ter wereld gebeurd.
In de zoutkoepel Asse zijn tot 1978 zo’n 125.000 vaten laag- en 1300 vaten middelradioactief afval opgeslagen. Het laagradioactief afval ligt in twaalf opslagruimtes op 725 tot 750 meter diepte, het middelradioactief afval in één opslagruimte op 511 meter diepte.
In 2008 werd bekend dat er al vanaf begin jaren negentig cesium is gemeten in de buurt van de vaten. Er stroomt dagelijks 12.000 liter water de zoutkoepel in. Het gevormde pekel heeft de vaten aangetast, waardoor er radioactiviteit vrijkomt.
Milieuminister Norbert Röttgen (CDU) besloot daarop vorig jaar dat alle vaten opgegraven moeten worden. Het project kost 3,9 miljard. Volgens studies in opdracht van het Bundesamt für Strahlenforschung duurt het opgraven tien jaar.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.