Vroege Vogels

Werelderfgoed Waddenzee nu compleet

  •  
24-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zeehonden-hansschouten.jpg

© Fotograaf: Hans.Schouten

Het gehele waddengebied staat nu op de lijst van natuurlijke werelderfgoederen. Dat heeft het erfgoedcomité van UNESCO besloten op advies van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
 
Het gaat om een toevoeging van 121.616 hectare Deens gebied. Het Nederlandse en het Duitse deel zijn al sinds 2009 werelderfgoed. Met deze uitbreiding komt de totale oppervlakte op 1.143.403 hectare.
 
Uniek gebied
Met de aansluiting van Denemarken heeft nu het hele ecosysteem Waddenzee de ‘Oscar voor natuurbescherming’ gekregen. De Waddenzee is uniek omdat er nergens anders ter wereld zo’n groot kustzonegebied met droogvallende platen te vinden is. De Waddenvereniging verwelkomt de aansluiting van Denemarken. “De puzzel is nu compleet”, aldus Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging. Overigens dringt UNESCO er bij de regeringen van de drie waddenlanden op aan een grensoverschrijdend beheerplan voor het gebied te maken en meer aandacht te schenken aan de effecten van visserij.
 
Overige toevoegingen
Behalve de Waddenzee werden nog twee werelderfgoedgebieden uitgebreid: het Zuid-Chinese karstlandschap en het Woud van Bialowieza op de grens van Polen en Wit Rusland. Vijf natuurgebieden werden nieuw aan de lijst toegevoegd: de Okavangodelta in Botswana (als duizendste natuurgebied ter wereld uitgeroepen tot werelderfgoed), het Great Himalayan National Park in India, Trang An in Vietnam, het Filippijnse Mount Hamiguitan-park en Stevns Klint, een bijzondere krijtrotsformatie in Denemarken.
 
De commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO is sinds 15 juni bijeen in Qatar. De bijeenkomst wordt op 25 juni afgesloten.
Bron: Waddenvereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.