Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereld Natuur Fonds hekelt rappe ontbossing Amazone

  •  
19-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_106718.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft donderdag felle kritiek geuit op de regering van Brazilië. Volgens de organisatie voert het Zuid-Amerikaanse land een inconsistent beleid, dat grootschalige illegale houtkap in het Amazonegebied in de hand werkt.
De Braziliaanse overheid maakte woensdag bekend dat vorig jaar ruim 26.000 vierkante kilometer - ruim 60 procent van Nederland - regenwoud gekapt is in het Amazonegebied. Dit betekent dat het tempo waarin ontbossing in de Braziliaanse Amazone plaatsvindt opnieuw een stijgende lijn vertoont, aldus het WNF.
Vorig jaar is zelfs het op één na grootste oppervlakte regenwoud ooit tegen de vlakte gegaan in Brazilië, waarmee in totaal ongeveer 17 procent van het Braziliaanse Amazonegebied vernietigd is.
Het Wereld Natuur Fonds stelt dat de Braziliaanse overheid een slecht beleid voert, waardoor speculatie in onroerend goed in bosgebieden wordt aangemoedigd ten behoeve van uitbreiding van veeteelt en industriële landbouw. Volgens het WNF veroorzaakt dit niet alleen natuurschade, maar ook sociale problemen omdat het leidt tot illegale omzetting van bosgebieden naar landbouwgebied, exploitatie van arbeiders en criminele activiteiten.
Brazilië heeft zichzelf in 2003 ten doel gesteld om ontbossing in de Amazone terug te dringen. Het Wereld Natuur Fonds wijst erop dat de nu vrijgegeven cijfers duidelijk aantonen dat deze doelstelling bij lange na nog niet gehaald is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.