Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereld Natuur Fonds 'goes bananas' op Utrecht Centraal Station

  •  
01-07-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_91464.jpg

© orang utang

10.000 Treinreizigers krijgen tijdens de ochtendspits van vrijdag 3 juli op het Utrechtse Centraal Station een Oké banaan aangeboden van het Wereld Natuur Fonds (WNF). WNF ‘goes bananas' om aandacht te vragen voor het lot van de met uitsterven bedreigde mensapen. De bananenberg, die tijdens het uitdelen steeds verder slinkt, staat symbool voor het aantal mensapen dat in rap tempo daalt.
Treinreizigers op Utrecht CS stuiten op vrijdagochtend 3 juli in de stationshal op een enorme berg van 10.000 Oké bananen met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. De pers is vanaf 7 uur ’s ochtends -als de bananenberg nog op zijn hoogst is- welkom om een banaan te komen eten met het WNF. De Oké bananen worden tussen 7 en 12 uur door het WNF uitgedeeld aan forensen. Tussen 7 en 8 uur ’s ochtends bestaat de kans dat de treinreizigers een Oké banaan ontvangen uit handen van een bedreigde orang-oetan of gorilla. WNF 'goes bananas' is onderdeel van de Sta voor aap!-campagne die het WNF sinds maart van dit jaar voert voor behoud van de mensapen.
Bedreigingen
Het aantal mensapen is de afgelopen 50 jaar gehalveerd. In Afrika leven de gorilla, chimpansee en bonobo. Voor hen zijn jacht en houtkap de grootste bedreigingen. In Azië leven de orang-oetans. Hun bossen verdwijnen in rap tempo door de aanleg van oliepalmplantages. Ook worden jonge orang-oetans bij hun moeder weggehaald en als huisdier verkocht. Bedreigingen die eerder groter dan kleiner worden. In dit tempo is de kans groot dat alle mensapen over 50 jaar uitgestorven zijn. En wie staat er dan voor aap?
Het WNF vraagt het Nederlandse publiek daarom in actie te komen en het Aap in nood-p!an van het WNF te steunen. Dit zijn tien cruciale plekken in Afrika en Azië waar het WNF alles op alles gaat zetten om de chimpansee, gorilla, bonobo en orang-oetan voor uitsterven te behoeden. Zo gaat het WNF zorgen voor extra patrouilles om jacht en illegale houtkap tegen te gaan, worden ontheemde orang-oetans teruggezet in veilig leefgebied en helpt het WNF de lokale bevolking om geld te verdienen aan het bos en mensapen, zonder dat die daarvan schade ondervinden.
FSC
Daarnaast roept het WNF het Nederlands publiek op om het leefgebied van de mensapen -de bossen - te helpen beschermen. Dat kan door hout- of papierproducten te kopen die zijn voorzien van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat bossen, zowel tropische als niet-tropische, goed worden beheerd. Van veel houten producten is wel een FSC-variant verkrijgbaar. Je kan het zo gek niet bedenken of het is met FSC-keurmerk te koop: van klimrekken tot nachtkastjes, van vogelhuisjes tot dienbladen.
Tijdens 'WNF goes bananas' op Utrecht Centaal Station vertellen de medewerkers van WNF tussen 7 en 12 uur tijdens het uitdelen van de Oké bananen graag hoe de treinreizigers de mensaap kunnen helpen en het Aap in Nood-plan kunnen steunen.
Oké bananen
De Oké bananen die op 3 juli worden uitgedeeld door het WNF, worden gesponsord door AgroFair en de Stichting Max Havelaar. Kopers van Oké Fruit zijn ervan verzekerd dat het fruit Fairtrade is gecertificeerd. Dit houdt in dat het fruit is geproduceerd en verhandeld volgens de Fairtrade criteria, gericht op mens, mileu en een eerlijke prijs.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.