Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe paddestoelensoort op reeënkeutels

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
reetje_01.jpg
In tijden van paddestoelenschaarste loont het om de keutels van reeën en herten goed te bekijken. Het leverde onlangs een nieuwe soort voor Nederland op. Lasiobolus macrotrichus: een weliswaar minuscuul, maar heel fraai zwammetje.
Borstelbekertje
Op een droge, koude en winderige dag in maart, als de paddestoelen maar niet willen komen, is er soms wel iets leuks te vinden op keutels. Maar je moet er wel voor bukken. En dan blijkt het ook nog een nieuwe soort te zijn: een borstelbekertje (Lasiobolus macrotrichus).
Kleinood
Het lijkt zich weinig aan te trekken van temperatuur en droogte. De keutels lagen in een bos in Oostvoorne op een hoopje vochtige bladeren van loofbomen. Het is verrassend om een keuteltje vol kleine geeloranje gekleurde sterretjes, met het blote oog al zichtbaar, te vinden. Een loepje op zak is wel een must, om de details en de bijzondere schoonheid van dit kleinood te bekijken.
Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging
Lees verder op: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.