Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wensen Lyme-aanpak naar de Kamer gestuurd

  •  
19-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
teek_10.jpg
De Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) heeft haar wensen ten aanzien van de verbetering van voorlichting, diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme aan de Tweede Kamer gestuurd.
Nadat de NVLP in 2010 haar Burgerinitiatief heeft aangeboden aan het parlement is er op verzoek van de Tweede Kamer een rapport opgesteld door de Gezondheidsraad (GR) over de behandeling van de ziekte van Lyme. Binnenkort zal een plenaire behandeling van de petitie komen in de Tweede Kamer.
Jaarlijks tienduizenden slachtoffers
Jaarlijks worden 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek en 22% (330.000 mensen) wordt besmet met de borrelia-bacterie. Daarvan krijgt 5,1% (76.500 mensen) de ziekte van Lyme. Een groot deel van deze ziektegevallen wordt tijdig herkend en behandeld. Maar bij een ander deel - de schattingen lopen uiteen van 20 tot 50 procent - wordt de besmetting niet herkend en blijft (te lang) onbehandeld. Een deel van hen ontwikkelt ernstige ziekteverschijnselen en raakt daardoor geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
Uit onderzoek van stichting de Ombudsman en de NVLP onder late/chronische lymepatiënten blijkt dat de diagnosetijd te lang is: bij 19,5% tussen vier maanden en een jaar, bij 16% tussen één en twee jaar en bij meer dan een kwart langer dan 2 jaar. En hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe slechter de prognose is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bij de helft van de schoolgaande kinderen en studerenden met late/chronische Lyme, de ziekte leidt tot grote leerproblemen en hoog verzuim. Bij meer dan een kwart leidt de ziekte tot het beëindigen van de scholing/studie.
Maatschappelijk leed en hoge kosten
Het gevolg is dat bij veel patiënten de ziekte van Lyme niet of in een laat stadium wordt ontdekt en een standaardbehandeling van deze laat ontdekte Lyme veelal onvoldoende resultaat oplevert. De Lymepatiënt is hiervan de dupe, mensen komen onnodig in de WAO en de maatschappelijke kosten zijn evenals het persoonlijk leed, hoog! Patiënten die het kunnen betalen wijken uit naar andere veelal onverzekerde behandelingen in het buitenland. Wie dit niet kan loopt de deuren van de Nederlandse zorg plat om gehoor te vinden of deze mensen zoeken ten einde raad hun heil in het alternatieve circuit.
In het paper "Lyme laat niet los, van petitie naar beleid" geeft de Lymevereniging concreet aan welke aanvullende acties volgens haar nodig zijn op basis van de aanbevelingen in het rapport van de GR en de toezeggingen van de minister. De wensen omvatten het toekennen van een hoge prioriteit voor het ontwikkelen van betrouwbare testen, het aanwijzen van één onderzoeks- en behandelcentrum, een langere behandeling van patiënten en een betere voorlichting gericht op preventie van tekenbeten en het aanleren van dagelijkse tekencontrole en de juiste verwijderingstechniek.
Bron: ANP
Meer informatie op www.lymevereniging.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.