Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Welke gevolgen heeft de droogte op de waterkwaliteit van de Rijn?

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
mooie_natuur_langs_de_rijn_bij_millingen_59ec9cae6b561_medium

Rijn bij Millingen

© Johan Evers Fotografie (2017)

Na de lage waterstanden in de Rijn van de afgelopen week gaat er op dit moment weer wat meer water door de Rijn. De regenbuien van het afgelopen weekend hebben verlichting gebracht en de komende week zit er nog meer “water in de lucht”, vertelt Gerard Stroomberg, directeur van de RIWA-Rijn. De RIWA is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse waterleidingbedrijven. Volgens Stroomberg zijn juli en augustus nog niet de droogste maanden voor de Rijn, maar september en oktober. "En de temperaturen blijven de komende tijd nog aan de hoge kant".

Gevolgen voor waterkwaliteit 

Een lage waterstand in de Rijn kan negatieve gevolgen hebben op de waterkwaliteit. "Zo zagen we de chloride-concentratie bij Lobith in korte tijd stijgen met 20 procent", zegt Stroomberg. Dit zal ook het geval zijn voor stoffen die niet of slecht worden afgebroken in afvalwaterzuiveringen. Stoffen die wel worden afgebroken, zoals medicijnresten, zien we vaak juist sterk dalen door hogere temperaturen of door de instraling van zonlicht. 

Algengroei 

De hogere temperatuur in combinatie met de lage waterstand kan verder voor problemen zorgen met de visstand en het vergroot de kans dat er giftige algengroei optreedt in een langzaam stromende rivier. In Zwitserland heeft men hiervoor maatregelen genomen door schaduwplekken in te richten op plaatsen waar rivieren en beken wat dieper zijn.

Effect van bosbranden

Ook de gevolgen van bosbranden kunnen een grote invloed hebben op de waterkwaliteit van de Rijn. Baden-Württemberg houdt rekening met grootschalige bosbranden in het Zwarte Woud. Hoewel een bosbrand zelf weinig directe invloed heeft op de Rijn, zullen met de eerste regenbuien na een bosbrand veel verontreinigende stoffen (PAKs, zware metalen) uitspoelen naar de rivier.

 Spannende periode 

Stroomberg: "kortom, er staat ons nog een spannende periode te wachten. Ook als het de komende weken goed gaat zijn dit wel scenario’s waar we de komende jaren mee rekening moeten houden, vooral wanneer we de zomerse temperaturen nog verder zien stijgen".

Bron: ANP | Gerard Stroomberg, RIWA-Rijn

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.