Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wel of geen CO2-heffing

25 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

Wie er moet opdraaien voor het Nederlandse klimaatbeleid? In politiek Den Haag is het momenteel het gesprek van de dag. GroenLinks en de PvdA kwamen deze week met een voorstel voor de invoering van een heffing op CO2 voor de grote bedrijven. Directeur Frans Rooijers van het onafhankelijke milieuadviesbureau CE Delft legt in Vroege Vogels uit hoe zo’n heffing werkt en wat de voor- en nadelen zijn. CE Delft deed in het verleden al meerdere malen onderzoek naar de invoering van CO2-heffing in Nederland.

Discussie

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks maakte eerder deze week bekend bezig te zijn met een initiatiefwetsvoorstel voor de invoering van CO2-heffing. Dat zou al in 2020 in moeten gaan. Wat GroenLinks betreft zouden bedrijven in 2020 25 euro per ton CO2 uitstoot moeten gaan betalen. In 2021 moet dat 50 euro worden, in 2030 100 euro en 200 euro in 2050.
Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde als door een adder gebeten op deze discussie. Hij beschuldigde GroenLinks-leider Jesse Klaver van het verspreiden van nepnieuws als het gaat om het klimaat. En houdt hem verantwoordelijk voor 50.000 klimaatwerklozen mocht de CO2-heffing er komen.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.