Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weinig vraag naar verantwoorde soja

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
soja.jpg
Grootverbruikers van soja lopen weg voor hun verantwoordelijkheid.
Slechts een handjevol grootverbruikers van soja heeft maatregelen genomen om te zorgen dat hun soja op verantwoorde wijze –dat wil zeggen zonder aantasting van waardevolle natuur en de rechten van de lokale bevolking - is geproduceerd.
In kaart brengen
Een enkeling – waaronder diverse Nederlandse bedrijven- is van goede wil, maar de vraag naar verantwoorde soja blijft vooralsnog ver achter bij het aanbod. Om hier verbetering in te brengen, gaat WNF gaat de prestaties van grote soja-afnemers in kaart brengen en publiceren.
Druppel op de gloeiende plaat
Verantwoorde RTRS-soja is sinds 2011 verkrijgbaar. Vorig jaar werd 1,4 miljoen ton verantwoorde soja geproduceerd. Daarvan werd slechts 40% verkocht. “Een druppel op de gloeiende plaat”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “Jaarlijks wordt 240 miljoen ton soja geteeld dat voor 80% wordt verwerkt in veevoer.
Gesneuveld
Consumenten realiseren zich vaak niet dat het vlees, de melk, kaas en eieren die ze eten, afkomstig zijn van dieren die veevoer hebben gekregen waarvoor waardevolle natuur is gesneuveld. Wanneer de vraag naar verantwoorde soja achterblijft, ontbreekt voor soja-producenten de stimulans om hun productie te verbeteren.”
Bron: WNF.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.