NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Weidevogels slachtoffer van boerderijkatten'

24 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
f4c120887f.jpg
Om weidevogels te beschermen, kunnen boerderijkatten het beste gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dit zegt de Vereniging Duurzame Landbouw Stad en Ommeland. De vereniging wil boeren financieel ondersteunen om de boeren hierbij te helpen. Dit schrijft RTV Noord donderdag.
Cameraval
Bestuurslid Nienke Veenland zegt dat er nu te veel weidevogels slachtoffer van de katten worden. Op foto’s van een cameraval zijn wilde katten en ook boerderijkatten op rooftocht te zien.
Beschermen
Een van de hoofdtaken van de Vereniging Duurzame Landbouw is het beschermen van weidevogels op het boerenland. Ze markeren nesten zodat ze niet weggemaaid worden. Maar nu blijkt dat de katten ook een bedreiging vormen voor de vogels, moet er iets gebeuren.
Populatie
De kattenpopulatie kan in de hand gehouden worden door de boerderijkatten te castreren of steriliseren. “Bovendien is het zo dat katten die 'geholpen' zijn minder ver het land intrekken”, zegt Veenland tegen RTV Noord. “En daar zitten juist de meeste nesten”. 
Bijdrage
Per dier krijgen de boeren die hun kat laten ‘helpen’ een bijdrage van 25 euro. De Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie zal de operaties uitvoeren tegen een lager bedrag dan normaal. De castratie is gratis. 

‘Ergens beginnen’

“Sommigen zeggen: het is een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Nienke Veenland tegen RTV Noord. “Maar je moet toch ergens beginnen. Ook al doe je zelf niet aan weidevogelbeheer maar de buren wel, denk dan ook even aan de buren.”
Bron: RTV Noord

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.