Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weidevogelparadijs: zwaluwen op stal

18 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Boer Murk uit het Friese Wommels heeft met hulp van de Vogelbescherming een halve hectare boerenland omgetoverd tot een paradijs voor honderden weidevogels. Vroege Vogels doet tweewekelijks verslag van dit voorjaarsspektakel.
Elk jaar opent Murk ook zijn schuurdeuren voor de boerenzwaluwen. Precies op 11 april komen de boerenzwaluwen aan, en dan zet de boer zijn schuurdeuren open. Het is nu afwachten tot ze weer gaan broeden, tussen de koeien.
De nesten in de weide zijn volop bezet, en daar is het broeden dus volop begonnen. Bij de kluten, de kieviten en bij de grutto’s. De visdief probeert met machogedrag ook een plek te veroveren op het eiland. Dat wordt ruzie…
Teken de petitie
Het gaat dramatisch slecht met de weidevogels in Nederland. De grutto is sinds 1980 met zestig procent afgenomen, de veldleeuwerik is de laatste decennia met maar liefst negentig procent gedaald. Vogelbescherming wil met de campagne ‘Red de Rijke Weide’ bereiken dat er 200.000 hectare bloemrijk grasland in Nederland komt. Land zoals bij Murk, waar vogels alles vinden om hun kuikens groot te brengen. Help mee en teken de petitie op redderijkeweide.nl .
Bekijk hier de webcams: Big Broeder

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.