Vroege Vogels

Weidevogelparadijs Marken

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
_K7_9229.jpg
Een rendabel melkveebedrijf runnen en tóch weidevogels beschermen. Het kan wel. Dat bewijst Wim Terlouw. 
De Stichting 'Veehouder op Marken' zocht vijf jaar geleden een melkveehouder met hart voor de natuur. Dat werden Wim en Jeanine Terlouw. Op ongeveer 60 hectare boeren zij nu op een 'reguliere manier' - dus niet biologisch - maar dan wel met oog voor de vele weidevogels.
Hoge dichtheden
Het weidevogelwerk op Marken wordt begeleid door Mark Kuiper. "De dichtheden grutto's, tureluurs en kieviten die je hier tegenkomt zijn ongekend. Zelfs in de meeste natuurreservaten zie je niet zoveel vogels. En het mooie is: er komen ook nog heel veel kuikens groot!"
kuikenkievit_willemwolf
Kievit - Fotograaf: Willem de Wolf
Nat land
Het geheim van Marken schuilt volgens Kuiper in de waterstand. Op het juiste moment wordt de grondwaterstand hier verhoogd, zodat de vogels voldoende te eten hebben. En natuurlijk helpt het ook dat Marken een eiland is, en er dus minder druk is van 'rovers' uit de omgeving, zoals kraaien of roofvogels."
Optimist 
Kuiper benadrukt dat de dalende trend van de aantallen weidevogels nu al een paar jaar tot stilstand is gekomen. "Op het bedrijf van de familie Terlouw kun je zien hoe je de resterende weidevogels ook kunt behouden!"
grutto2_robbuiter
Grutto - Foto: Rob Buiter
grutto_robbuiter
Tureluur- Foto: Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.