Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wegwerpplastic Caribisch Nederland in de ban

  •  
18-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic_tropen_Pixabay
Er moet een einde komen aan het gebruik van wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent donderdag op Bonaire een overeenkomst met de verantwoordelijke eilandgedeputeerde om naar een verbod toe te werken. Saba en Sint Eustatius gingen Bonaire de afgelopen dagen voor.
Voor de eilanden is dit een volgende stap om beter met afval en grondstoffen om te gaan. Aan het afvalbeheer is al het nodige gebeurd. De eilandraden van Bonaire en Saba namen eerder al moties aan om een einde te maken aan wegwerpplastic. En vrijwilligers raapten op Saba de afgelopen weken zo’n 400 vuilniszakken met afval bij elkaar.
Plastic zakken, bordjes, bestek en rietjes moeten de komende jaren in de ban. Het doel is om het verbod uiterlijk in 2021 in te voeren.

160.000 euro voor opzetten van regelgeving

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert 160.000 euro om een einde te maken van wegwerpplastic in Caribisch Nederland en helpt de eilanden met het opzetten van de regelgeving.
Het verbod moet het koraal rond de eilanden beschermen en de zee schoner houden. "De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten", zegt Van Veldhoven. "Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.