Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wegvallen suikerquotum biedt chemie kansen

  •  
01-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Suikerbiet_c.stevens-bran.jpg

© Fotograaf: c.stevens-brand

In 2017 vervalt het suikerquotum in de Europese Unie en mag iedereen zoveel suiker produceren als hij wil. Dit biedt Nederland, topproducent op het gebied van suikerhoudende gewassen als suikerbiet, maïs en aardappel, interessante kansen. Naast hun toepassing in voedsel en veevoer kunnen suikers dienen als vervanging van fossiele grondstoffen voor de productie van chemicaliën en materialen. Wageningen UR verwacht dat deze duurzame grondstoffen in de toekomst van groot belang kunnen zijn voor de chemische industrie.
Onderzoek
Wageningen UR onderzocht welke Nederlandse gewassen het meest geschikt zijn om suikers uit te maken door de productie per hectare en ook zaken als logistiek, teeltmogelijkheden en nevenstromen te vergelijken. Uitgaande van een ton vers gewas bleek suikerbiet veruit de meeste suiker per hectare op te leveren.
Suiker als bron voor chemicaliën en materialen
Suikers kunnen interessante bronnen zijn voor chemicaliën en (bio)plastics. Suikers kunnen bijvoorbeeld worden omgezet in polymelkzuur (PLA), een bioplastic dat toepasbaar is in verpakkingen. Wanneer bioraffinage, het verwaarden van álle waardevolle componenten uit een gewas, slim ingezet wordt, hoeft het gebruik van suikers voor de chemie niet te concurreren met voedsel-en veevoerproductie. De totale financiële opbrengst van het gewas kan voor een boer bovendien hoger uitpakken wanneer een deel van de grondstoffen door de chemie wordt benut.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor