Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Wees niet té waakzaam in de natuur'

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
713 keer bekeken
  •  
mastbos

© pixabay

"Teken die de ziekte van lyme bij zich dragen slaan vaker toe, en de eikenprocessierups komt er weer aan. Wees daarom alert in de natuur, ook in de stad. Maar de meeste dieren zijn ongevaarlijk en heel nuttig, dus wees niet bang en laat kinderen gewoon spelen in de natuur.

Mensen zijn soms bang voor beestjes waar je niet bang voor hoeft te zijn. Denk aan spinnen of ringslangen. Veel ouders behoeden hun kinderen voor zulke dieren, terwijl dat niet nodig is. Teken zijn daarentegen wel vervelende beestjes.

Als je je een beetje verdiept in wat er leeft in de stad of in je tuin, en wat dat betekent voor het ecosysteem, weet je ook goed op welke dieren je alert moet zijn. De natuur hoort bij ons, maar dat wordt wel eens vergeten in onze bestrate dorpen en steden, en betegelde tuinen.

Als je in een omgeving leeft waar je ook de ruimte geeft aan de insecten, voorkom je dat je van alles bang wordt. Want de meeste insecten en dieren in de stad zijn helemaal niet schadelijk voor de mens.

Teken en eikenprocessierups

Op teken en de eikenprocessierups moeten we wel waakzaam zijn. Door klimaatverandering dragen teken steeds vaker de ziekte van lyme. Je kunt ze weren door je gazon kort te knippen en de eikenprocessierups komt vooral voor op plekken waar veel eikenbomen bij elkaar staan.

Door de opwarming van de aarde komen ook andere onprettige beestjes onze kant op. Denk aan steekmuggen die ziektes als dengue kunnen dragen. Deze muggen komen bijvoorbeeld af op bakjes water. Maar wees niet bang als je een vijver in de tuin hebt, want daar komen ze niet op af."

Bron: ANP, IVN, Maarten Bruns

Meer over:

teken, natuur, ivn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.