Vroege Vogels

Weerstations Essent 2 en 3 leveren data voor klimaatonderzoek

  •  
05-07-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_121626.jpg
Ondanks eerdere tegenslagen zijn laatste weerstations van klimaatexpeditie succesvol geactiveerd op Arctische Oceaan.
In mei heeft Marc Cornelissen twee weerstations, de Essent 2 en 3, naar Groenland gebracht van waaruit ze door wetenschappers van het Duitse Alfred Wegener Instituut in de afgelopen weken geplaatst zijn ten noorden van Groenland. De data die zo beschikbaar komen, worden door een groot aantal wetenschappers gebruikt om meer inzicht te krijgen in hoe de ijsmassa’s op de Noordpool reageren op klimaatverandering.
De weerstations maken onderdeel uit van een internationale klimaatexpeditie, genaamd ‘Pole Track’. De expeditie die werd ondersteund door onder andere het Wereld Natuur Fonds en Essent, vertrok op woensdag 16 februari vanuit Nederland voor een 1.000 kilometer lange ski-tocht naar de Noordpool. Doel van de expeditie was het onderzoeken van de invloed van klimaatverandering op het arctische gebied. Expeditieleider Marc Cornelissen (Nederland) werd vergezeld door de Noor Petter Nyquist en de Amerikaan Doug Stoup.
Onder zeer moeilijke omstandigheden verrichte het team dagelijks metingen aan de sneeuw en ijslaag. Het team zou ook drie speciaal ontwikkelde weerstations uitzetten om de bewegingen van het pakijs onder invloed van wind en zeestromingen in kaart te brengen.
De expeditie werd echter voortijdig afgebroken omdat de logistieke ondersteuning die cruciaal was om de veiligheid in de eindfase van de expeditie te garanderen, niet geleverd kon worden. Het bedrijf dat hiervoor gecontracteerd was werd op alle mogelijke manieren tegengewerkt door een concurrent. Na 250 kilometer afgelegd te hebben, werd de expeditie van het ijs gehaald. Op de valreep lukte het nog wel om het eerste weerstation, de Panda 1, te plaatsen in een voor wetenschappers witte vlek. Binnen een straal van 750 kilometer was er geen andere bron van informatie. Dit station is naar het zich laat aanzien inmiddels verzwolgen door het pakijs wat er op kan wijzen dat stijgende temperaturen de stabiliteit van het ijs heeft doen afnemen. De onlangs succesvol geactiveerde weerstations Essent 2 en 3 leveren belangrijke data op.
Noordpool indicator voor wereldklimaat
Het zee-ijs op de Noordpool smelt momenteel met maar liefst 9 centimeter per 10 jaar. Concreet betekent dit dat aan het eind van deze eeuw de Noordpool in de zomer ijsvrij zou kunnen zijn. Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde. Deze expeditie levert een bijdrage aan een wereldwijde en meerjarige inspanning om deze ontwikkelingen te doorgronden en te omvatten in een betrouwbaar klimaatmodel. De expeditie werkt samen met een internationale groep wetenschappers die voor hun onderzoek gebruik maken van de verzamelde gegevens.
Uniek initiatief
Uniek aan deze expeditie is dat een particulier initiatief een bijdrage aan het wereldwijde klimaatonderzoek levert die voldoet aan de hoogste wetenschappelijke standaarden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Wereld Natuur Fonds, energiebedrijf Essent, dat het product Groene Stroom heeft uitgevonden, ijsfabrikant Ben & Jerry’s en kledingmerk The North Face.
Bovendien vraagt deze expeditie samen met met alle betrokken partners ook aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.
Het verzamelen van zoveel mogelijk wetenschappelijke gegevens over de gevolgen van klimaatverandering is van cruciaal belang om het probleem zo goed mogelijk te kunnen doorgronden. Maar het Pole Track team en partners vinden dat de wereld het zich niet kan veroorloven om te wachten met in actie komen totdat alle aspecten van klimaatverandering exact in kaart zijn gebracht.
Nu ook de weerstations Essent 2 en 3 geplaatst zijn laat Essent weten dat het bedrijf blij is een bescheiden maar belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan klimaatonderzoek. Het past goed bij haar samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en haar aanhoudende inspanningen om duurzame energie op een aantrekkelijke manier beschikbaar te maken voor consumenten en bedrijven.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.