Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weerribben-Wieden als eerste gebied in Nederland gecertificeerd

  •  
11-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Weerribben.jpg
Nationaal Park Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel ontvangt zaterdag 12 september in Strömstad (Zweden) het 'Certificaat voor duurzaam toerisme in beschermde gebieden'. En dat is geweldig nieuws. Want het nationaal park is daarmee het eerste beschermde natuurgebied in Nederland dat voldoet aan de richtlijnen van het Europees handvest voor duurzaam toerisme in beschermde gebieden. De toets van het handvest en de toekenning van het certificaat gebeurt door de Federatie EUROPARC. EUROPARC reikte het certificaat uit tijdens haar jaarlijkse conferentie in het Zweedse Strömstad.
De partners in het Nationaal Park Weeribben-Wieden zijn trots op deze beloning. Zij zien het certificaat als waardering en erkenning voor de jarenlange inspanning om de eisen van duurzaamheid te combineren met de natuur- en toerismedoelen en de belangen van de lokale economie. Het Nationaal Park, één van de Natura2000-gebieden in Nederland, brengt de doelstellingen van EUROPARC in de praktijk. Natura2000-gebieden zijn aangewezen om teruggang in de soortenrijkdom van planten en dieren te voorkomen. De Weerribben-Wieden zijn het beste bewijs dat Natura2000 en economische activiteit samen kunnen gaan.
Onafhankelijk
De onafhankelijke deskundigen die het Nationaal Park Weeribben-Wieden hebben beoordeeld aan de hand van de criteria uit het EUROPARC handvest, zijn vooral te spreken over de voorbeeldige wijze waarop de verschillende belangengroepen, bedrijven, overheden en natuurorganisaties, bij het gebied zijn betrokken. Ook de publieksinformatie en de kansen voor recreatie in de meest gevoelige delen van het terrein, oogsten waardering van de toetsers. Het Certificaat geldt voor 5 jaar. Daarna kan een vervolgaanvraag worden ingediend.
Pluim voor partners
Naar verwachting zullen alle partners die in het verband van het Nationaal Park samenwerken op één of andere manier profiteren van de erkenning en het certificaat. Vooral de extra aantrekkingskracht voor het publiek, landelijk en internationaal, zal positieve effecten hebben op de activiteiten van natuurorganisaties, bedrijfsleven en overheden. Tijdens de 17'e Vakantiebeurs 50Plus (16 tot en met 20 september in Utrecht) is er extra aandacht voor promotie van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In het Nationaal Park Weeribben-Wieden werken Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Steenwijkerland, provincie Overijssel, waterschap Reest en Wieden en het bedrijfsleven (landbouw, rietsector, recreatiebedrijven en lokale middenstand) intensief samen.
Duurzaam toerisme in beschermde gebieden
EUROPARC is een pan-Europese, niet gouvernementele federatie van beschermde natuurgebieden. Bij de organisatie zijn zo'n 500 nationale parken, natuurparken en biosfeerreservaten aangesloten. Het handvest is opgesteld onder auspiciën van EUROPARC. Inmiddels hebben 58 beschermde gebieden het Certificaat ontvangen, waaronder Nationaal Park Mercantour in Frankrijk (nabij Nice) en Nationaal Park Harz in (oostelijk) Duitsland. Voor 2009 zijn 17 nieuwe kandidaten aangemeld.
Het handvest heeft twee hoofddoelen:
1. het verbeteren van de voorlichting over - en de steun aan beschermde gebieden in Europa als waardevol erfgoed dat voor de huidige en toekomstige generaties behouden moet blijven;
2. het duurzaam ontwikkelen van toerisme in beschermde gebieden, rekening houdend met natuurdoelen en de belangen van lokale bewoners en -bedrijven en van de bezoekers aan het gebied.
Bron : Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.