Vroege Vogels

Weer ontheffing voor doden Schipholganzen

  •  
07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gans_20.jpg
In het gebied rond Schiphol worden dit jaar opnieuw duizenden ganzen gevangen en vergast in verband met de luchtverkeersveiligheid. De provincie Noord-Holland maakte woensdag bekend ontheffing te hebben verleend voor het vangen en doden van ganzen in een straal van 20 kilometer rond de luchthaven.
De jacht gebeurt in opdracht van het Rijk en is onderdeel van een heel pakket aan maatregelen om het gevaar van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen te verkleinen. Sinds 2005 is het aantal ganzen in het gebied vertienvoudigd tot 50.000. Vorig jaar werden zo'n 10.000 ganzen gevangen en vergast.
De ontheffing voor de ganzenjacht is net als vorig jaar ook verleend door de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Dat is nodig omdat de straal van 20 kilometer deels over hun grondgebied loopt. In de ontheffing zijn volgens een woordvoerster van de provincie Noord-Holland geen aantallen opgenomen. Wel zijn er beperkingen voor de jacht op bepaalde soorten ganzen.
Vorig jaar lag stapte de Faunabescherming tevergeefs naar de rechter om het doden van de 'Schipholganzen' te verbieden. In het vonnis stelde de bestuursrechter in Haarlem dat voldoende was aangetoond dat het een voor de vliegveiligheid noodzakelijke maatregel betrof.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.