NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weer of geen weer

31 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
We maken bijna het hele jaar door uitzendingen, dus we draaien in elk seizoen. En dat betekent ook dat we filmen onder allerlei omstandigheden, van regen, hagel, onweer tot zonnig weer. Ongeacht het weer gaan we op pad, en dat betekent soms dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor ons, en daarbij ook wel eens niet voor hetgeen waarvoor we komen.

Vogels kijken in de storm

Milouska ging samen met deskundigen de zangvogeltrek tellen bij de Afsluitdijk. Maar helaas, het stormde behoorlijk, dus geen zangvogel te zien. Wel steltlopers, eenden, spreeuwen en meeuwen, die trekken zich niets aan van de wind. Zilvermeeuwen zoeken juist beschutting in de wind, die blijven lekker ‘hangen’.

Vast in de bagger

Niet alleen het weer, maar ook andere factoren zorgen voor bijzondere situaties tijdens het draaien. Menno ging samen met de boswachter en vrijwilligers vlotjes leggen voor de visdiefjes.  Visdiefjes zijn koloniebroeders die samen met andere paartjes een vlotje delen, en zo beschermd zijn tegen roofdieren vanaf het land. Deze vlotjes worden midden in het water gelegd, en dat is best een klus. Met waadpak aan gaan de vrijwilligers, de boswachter en Menno het water in. En zoals wel vaker is gebeurd tijdens draaidagen, blijft er iemand vastzitten in de bagger.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.